Brandstory

‘Smartphonegebruik achter taxi-stuur verdient hoogste boete’

Smartphonegebruik achter het stuur
Foto ter illustratie. Foto: Overstappen.nl

Smartphonegebruik achter het stuur moet volgens 62 procent van de Nederlandse automobilisten de hoogste verkeersboete krijgen. Dat blijkt uit recent onderzoek door verzekeringsvergelijker Overstappen.nl. Een duidelijk signaal voor de taxisector, waar afleiding achter het stuur nog te vaak mede oorzaak is van gevaarlijke situaties of zelfs ongevallen.

Verkeersovertredingen die volgens Nederlanders in de top vijf hoogste verkeersboetes zouden moeten staan, zijn: smartphonegebruik (62 procent), door een rood licht rijden (60 procent), het negeren van een rood kruis (50 procent), bumperkleven (36 procent) en fout parkeren op een gehandicaptenplaats (28 procent). De boete voor die laatste is een van de hoogste van allemaal: 490 euro.

“Het is opmerkelijk dat fout parkeren op een gehandicaptenplaats slechts de vijfde plek scoort, terwijl de boete van 490 euro een van de hoogste is”, zegt verzekeringsexpert Jerry Poel. “Dit suggereert dat de maatschappelijke perceptie van deze overtreding niet overeenkomt met de huidige boetebedragen.”

Nederlanders vinden verkeersovertredingen zoals rechts inhalen (17 procent), het overschrijden van een doorgetrokken streep (16 procent) en onnodig stilstaan op de vluchtstrook (10 procent) minder belangrijk, waardoor deze overtredingen niet in de top vijf van hoogste verkeersboetes terechtkomen. Toch gelden voor deze overtredingen boetes van maar liefst 300 euro.

Fout parkeren verdient laagste boete

Slechts 1 procent van de Nederlanders is van mening dat fout parkeren in de top vijf hoogste verkeersboetes hoort. Dit komt overeen met de werkelijkheid, aangezien de huidige boete van 120 euro voor fout parkeren relatief laag is.

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat automobilisten willen dat er strenger wordt opgetreden tegen gevaarlijke gedragingen in het verkeer, zoals rijden terwijl je afgeleid bent en het negeren van verkeerssignalen.

Taxi-ondernemers kunnen deze resultaten gebruiken om de veiligheid voor hun medewerkers en klanten te vergroten. Door het invoeren en handhaven van strikte regels tegen smartphonegebruik achter het stuur kunnen ze boetes voorkomen en bijdragen aan veiliger verkeer.

Lees hier het onderzoek uitgevoerd in opdracht van Overstappen.nl.

In Brandstories vertelt Overstappen.nl over hun onderzoek naar smartphonegebruik achter het stuur.
Onderwerpen: ,

Auteur: Overstappen.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.