Shutterstock - Daklicht
1 juli 2025

Invoering CDT verschoven door vertraging in wetgevingstraject

Daklicht. Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock/Philip Lange

De Centrale Database Taxivervoer (CDT), de vervanger van de BCT, treedt per 1 juli 2025 in werking. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) woensdag. Oorspronkelijk zou de CDT op 1 januari 2025 in werking treden, maar door vertraging in het wetgevingstraject is deze datum met zes maanden doorgeschoven.

Dat heeft te maken met de Data Protection Impact Assessment (DPIA). Via de CDT worden taxivervoergegevens, waaronder persoonsgegevens van chauffeurs, aangeleverd bij een centrale database van de ILT. Overheden moeten vooraf de privacyrisicoā€™s van gegevensverwerking in kaart brengen, wat gebeurt via een DPIA.

“Deze beoordeling gebeurt uiterst zorgvuldig en vergt extra tijd”, schrijft ILT op de eigen website. “Aangezien DPIA een verplicht onderdeel is van het wetgevingstraject, heeft dit direct invloed op het proces rond wetgeving en implementatie. De inwerkingtreding is daarom verschoven naar uiterlijk 1 juli 2025.”

Praktijktoets

Begin dit jaar rondde ILT de eerste praktijktoets voor de CDT af. Uit de evaluatie bleek dat het BCT-alternatief geschikt is voor het beoogde doel en gebruik. “In de nieuwe opzet worden taxivervoergegevens efficiĆ«nter verkregen”, zo stond destijds in het evaluatierapport te lezen.

Tijdens de tweede praktijktoets, die begin deze maand van start is gegaan, wordt onder meer de definitieve techniek getest. Deze praktijktoets loopt tot eind 2024.

Lees ook:

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.