'overdreven optimistisch'

Kenners hebben twijfels over nieuwe robotaxi van Tesla

Tesla-auto
Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock, Kittyfly

Analisten zijn sceptisch over de langverwachte robotaxi die Tesla donderdag zal presenteren. De verwachtingen rond de zogeheten Cybercab van de Amerikaanse elektrische autofabrikant zijn hooggespannen, maar kenners denken niet dat het bedrijf meteen met een volledig functionerend zelfrijdend voertuig zal komen.

“Tesla heeft een staat van dienst – met name op het gebied van volledig zelfrijdende voertuigen – van overdreven optimistisch zijn”, zei een analist van investeringsbank Bernstein. Ook de kenners van CFRA Research denken dat het nog een aantal jaren zal duren voordat de robotaxi van Tesla in gebruik kan worden genomen door de talloze technologische obstakels, veiligheidstests en wettelijke goedkeuringen. Bij de Zwitserse bank UBS denken ze ook dat een grootschalige inzet van Tesla’s robotaxi’s in de komende jaren onwaarschijnlijk is.

Onthulling prototype

Aandeelhouders van Tesla willen vooral een prototype van de robotaxi zien en zijn benieuwd hoe snel topman Elon Musk die massaal met winst kan produceren. Musk zal het zelfrijdende voertuig donderdag onthullen tijdens een groots opgezet evenement in de Warner Bros Hollywood-studio in Californië. Naar verwachting geeft Tesla dan ook meer inzicht in de nieuwste technologische ontwikkelingen bij het bedrijf.

Eerder zou de robotaxi nog in augustus worden gepresenteerd, maar dat werd uitgesteld tot oktober. De zelfrijdende taxi is al jaren een project waar Musk hoog van opgeeft. Het project leek eerder op de lange baan te zijn geschoven, maar Musk besloot in april dit jaar de robotaxi weer meer prioriteit te geven, ten koste van de ontwikkeling van een goedkopere elektrische auto.

De baas van Tesla heeft tot nu toe weinig details gegeven over wat er precies zal worden onthuld tijdens het evenement. Naast de robotaxi zou de autofabrikant mogelijk ook meer details kunnen geven over nieuwere versies van zijn huidige modellen en over zijn mensachtige Optimus-robots.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Redactie/ANP

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.