Taxi in Amsterdam
Gelijk speelveld

Amsterdamse Wethouder: Rijksoverheid nodig voor eerlijke taximarkt

Een taxi voor een horecagelegenheid in Amsterdam. Foto: Shutterstock/Wieland Teixeira

De gemeente Amsterdam wil een gelijk speelveld voor de taximarkt, waarin alle chauffeurs hetzelfde behandeld worden. De sleutel daarvoor ligt echter in handen van de landelijke overheid, stelt wethouder Melanie van der Horst (Verkeer, Vervoer en Luchtkwaliteit). “We hebben het Rijk nodig om ervoor te zorgen dat de hele markt gelijk wordt getrokken.”

De regels zijn volgens de wethouder nu niet voor alle taxi’s hetzelfde. “En daar knelt het”, zegt wethouder Van der Horst in het AT5-programma Park Politiek. “Wie zien spanning in de taximarkt, men voelt zich niet altijd gelijk behandeld.” Volgens de mobiliteitswethouder hebben TTO-chauffeurs (Toegelaten Taxi Organisatie) het gevoel dat zij strenger worden gecontroleerd dan platformtaxi’s. “Daar zit veel pijn”, zegt Van der Horst daarover.

Regulering

Naast een gelijk speelveld, wil de wethouder de taximarkt strenger regulieren. Een mogelijk gevolg hiervan is, dat het aantal taxichauffeurs in Amsterdam zal afnemen. “Taxi’s zijn belangrijk voor de stad, maar een derde van al het autoverkeer in de binnenstad is taxi. Dat is heel veel. Bewoners hebben ook overlast van taxi’s. Tegelijkertijd willen we dat de klant niet te veel betaalt en de chauffeur niet te weinig betaald krijgt.”

Van der Horst ziet een toekomst met een kwalitatieve taximarkt voor zich, waar eerlijke tarieven worden gehanteerd en voor iedereen dezelfde regels gelden. “Eigenlijk heeft iedereen er nu last van. De klant, de chauffeurs en de Amsterdammer willen het anders.”

Lees ook:

U las zojuist Ă©Ă©n van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.