Uber betreedt ook taximarkt Vlaanderen
Taxidienst Uber gaat op 9 november van start in Vlaanderen. Tot nu toe is het bedrijf binnen België alleen actief in Brussel. UberX wil klanten in heel Vlaanderen bedienen en heeft de hoogste beschikbaarheid in Antwerpen, Gent en Leuven. De komst van de dienst werd door de Vlaamse taximarkt al verwacht sinds de invoering van het Vlaamse taxidecreet op 1 januari van dit jaar.
De invoering van het taxidecreet kwam neer op deregulering van de markt. Zo werd het maximum van één taxivergunning per duizend inwoners van een gemeente losgelaten en mogen taxichauffeurs sinds 1 januari ook klanten oppikken in andere gemeenten dan waar hun vergunning is afgegeven. De tarieven werden vrijgegeven, er kwam een taaleis voor chauffeurs en sinds kort moeten veel taxi’s hun ritgegevens realtime delen met overheidsdatabase Chiron.
Deze en andere hervormingen moesten volgens de Vlaamse regering leiden tot een groter, duurzamer en goedkoper aanbod van taxi’s in Vlaanderen. De sector is bij monde van taxifederatie GTL altijd kritisch geweest op de plannen, onder meer omdat ze tot ongewenste vormen van concurrentie in met name de grote steden zouden kunnen leiden. Door de coronacrisis is het nog niet duidelijk geworden wat de werkelijke effecten van de nieuwe regels zijn.
Vraag naar ritten nam toe
Maar één voorspelling van alle betrokkenen komt nu wel uit. Er werd al voor de invoering van het decreet voorspeld dat dit de deur zou openen voor taxiplatforms als Uber en op 9 november is het dus zo ver. Uber lanceert zijn dienst UberX dan in heel Vlaanderen, waarbij de hoogste beschikbaarheid van taxi’s via de app in de steden Antwerpen, Leuven en Gent zal zijn. Het bedrijf zag de laatste tijd de vraag naar ritten groeien, door gesprekken met chauffeurs maar ook omdat steeds meer mensen in Vlaanderen de app openden om te kijken of er al vervoer beschikbaar was.
“Ik geloof dat we het vervoer in Antwerpen, Gent, en Leuven efficiënter en toegankelijker kunnen maken, de files kunnen verminderen en professionele chauffeurs nieuwe verdienmogelijkheden kunnen bieden. Consumenten vragen al jaren om betrouwbaar, comfortabel en toegankelijker vervoer in Vlaanderen. Vooral in deze moeilijke tijden zijn wij er om je veilig overal naartoe te brengen”, zegt Laurent Slits, hoofd van Uber België.
Coronaregels naleven
Uber benadrukt dat er vanwege de coronapandemie wordt ingezet op veilig en verantwoord vervoer. Zowel passagiers als chauffeurs moeten tijdens de rit een mondmasker dragen en bevestigen dat ze de lokale gezondheids- en veiligheidsmaatregelen hebben begrepen en naleven. Gebruikers worden steeds herinnerd aan de noodzaak hun handen te wassen en de voertuigen te ventileren door ramen open te houden. Chauffeurs zijn voorzien van ontsmettingsmiddelen en Uber heeft de voertuigen uitgerust met polycarbonaat scheidingswanden.
Daarnaast introduceert het bedrijf UberMedics, bedoeld om 10.000 gratis taxiritten te verzorgen voor ziekenhuispersoneel in Antwerpen, Leuven en Gent. Het gaat om korte ritten tot een bedrag van maximaal 15 euro en en maximaal vijf ritten per persoon per week.
10000 gratis ritten…dit is geen vrije marktwerking maar een door banken gesteunde planeconomie
Maak je geen zorgen.
ILT zorgt voor eerlijke concurrentie m.g.v. de BCT.