Taxibranche mogelijk geraakt door miljardentekort gemeenten
Voor gemeenten dreigt over enkele jaren een miljardentekort. Ze hebben in de toekomst ruim 6 miljard euro minder te besteden en moeten dan fors korten op de uitgaven. Dat stelt het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo). Ook het AWBZ-vervoer is een mogelijke bezuinigingspost.
Het centrum, verbonden aan de Groningse Universiteit, deed onderzoek naar de gevolgen van de overheveling van AWBZ-taken naar de gemeenten. Hierin zitten onder meer enkele vervoerstaken. Die overheveling is een belangrijke oorzaak voor het verwachte tekort.
Uitgaven
De landelijke AWBZ-taken kosten momenteel bijna 13 miljard euro. De gemeenten krijgen van het Rijk slechts 10 miljard om deze taken in de toekomst uit te voeren. Tweede oorzaak voor het miljardentekort is dat het verschil tussen inkomsten en uitgaven van het huidige gemeentelijke beleid 2,7 miljard euro bedragen. Derde oorzaak is volgens Coelo dat de gemeenten 0,5 miljard euro moeten bijdragen aan de kabinetsbezuinigingen van 6 miljard.
Extra gemeentelijke bezuinigingen zijn dan ook onontkoombaar volgens het onderzoekscentrum. Volgens een van de onderzoekers zijn de gemakkelijke subisdiekortingen al doorgevoerd. Bovendien kan op een aantal taken niet bezuinigd worden. Het onderzoek is gedaan in opdracht van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
Onrechtvaardig
VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma, tevens burgemeester van Almere, verwacht dat er geschrapt moet worden in voorzieningen. Onrechtvaardig vindt ze. Volgens haar moeten gemeentes opdraaien voor landelijke bezuinigingen, meldt het AD.
Hoe de gemeenten gaan bezuinigen is nog niet duidelijk. Belastingen verhogen is geen optie, denkt Jorritsma, want daarmee kan het gat niet gedicht worden. Wel geeft het Coelo-onderzoek aan dat kortingen op zorgtaken en sociale werkplaatsen door burgers niet goed worden gepruimd. Zij zien meer heil in bezuinigingen op straatverlichting, cultuur, buurtcentra en sport.