Petitie gestart

Eindhovens taxibedrijf wil uitstel milieu-eisen vliegveld: ‘Vliegtuigen veel grotere vervuilers’

Taxi Eindhoven
Eindhoven Airport wil dat de taxi's in 2028 Foto: Shutterstock, Chedko

Op Eindhoven Airport moet 60 procent van de taxi’s vanaf 1 januari 2025 volledig emissievrij zijn. Taxibedrijf Braintax wist niet van de milieueisen en wil uitstel. Het bedrijf baalt, omdat het juist net geïnvesteerd heeft in dieselvoertuigen.

Jamal Ben Hadj, de directeur van Braintax, zegt tegen het Eindhovens Dagblad dat een elektrische auto nog niet interessant is voor de taxibranche. Dat komt omdat die te duur is of een te kleine actieradius heeft. Hij en acht freelancers hebben juist hun geld gestopt in dieselvoertuigen. Hij voelt zich overvallen door de duurzaamheidsplannen van het vliegveld, en vindt dat dit allemaal veel te snel gaat.

Ook vindt Ben Hadj het oneerlijk: “Vliegtuigen zijn verantwoordelijk voor een veel grotere vervuiling dan taxi’s ooit kunnen zijn. Maar het zijn wij, de taxichauffeurs, die worden gedwongen om de schijn van milieuvriendelijkheid hoog te houden.” Hij is samen met een aantal collega’s een online petitie gestart. Ben Hadj wil dat zijn bedrijf tot 2028 de tijd krijgt om in stapjes over te schakelen op elektrisch vervoer.

Gefaseerde overgang

Eindhoven Airport bevestigt de plannen om in 2025 60 procent emissievrije taxi’s op Eindhoven te hebben rijden. In 2028 moet dat 100 procent zijn, er is dus al sprake van een gefaseerde overgang. “Dat hebben wij twee jaar geleden vastgelegd in de aanbesteding voor de coördinatie van het taxivervoer op Eindhoven Airport, die is gewonnen door RVC Nederland”, zegt een woordvoerder van de luchthaven.

Hoeveel tijd Braintax krijgt voor die overgang en hoe het kan dat het bedrijf niet op de hoogte was van de eisen, kan de woordvoerder niet zeggen: ook daar gaat RVC over. “Om werkzaam te mogen zijn op Eindhoven Airport, moeten de taxi’s voldoen aan de eisen die zij stellen.”

RVC was vrijdag niet in de gelegenheid om te reageren tegenover TaxiPro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Laura Houtenbrink

1 reactie op “Eindhovens taxibedrijf wil uitstel milieu-eisen vliegveld: ‘Vliegtuigen veel grotere vervuilers’”

stefan j kooren|25.10.24|16:20

Ik rij al 1.5 jaar hyundai ioniq 6 . 600 km op 1 oplading. Ja hij is wat duurder en ja bagage ruimte is wat kleiner maar auto voldoet prima . En er zijn in die 1.5 jaar auto’s gekomen die al verder rijden . Men wil gewoon niet .

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.