Uber
Autoriteit Persoonsgegevens

Privacywaakhond legt Uber megaboete van 290 miljoen euro op

Uber-achtige platforms gedijen volgens de onderzoekers het best in steden waar veel sociaaleconomische ongelijkheid heerst. Foto: Shutterstock

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft Uber een boete opgelegd van 290 miljoen euro. Dat is de hoogste Nederlandse privacyboete ooit. De taxidienst ontvangt de boete voor het doorsturen van persoonsgegevens van Europese chauffeurs naar de Verenigde Staten. Deze gegevens heeft Uber bovendien onvoldoende beschermd, aldus de privacytoezichthouder.

De door Uber in Europa verzamelde gegevens werden bewaard op servers in de VS. Volgens de AP ging dat onder meer om identiteitsbewijzen en betaalgegevens, maar soms ook om strafrechtelijke en medische gegevens van chauffeurs. Die informatie stuurde het bedrijf ruim twee jaar lang door naar zijn hoofdkantoor in de VS zonder deze daarbij voldoende te beschermen. De overtreding is inmiddels beëindigd.

Uber noemt de boete “onterecht en onrechtvaardig” en laat weten direct bezwaar te maken. Het Amerikaanse bedrijf is het niet eens met de manier waarop de toezichthouder de regels interpreteert. Uber zegt om de kwestie zo nodig naar de rechter te stappen.

Onderzoek

De privacytoezichthouder startte een onderzoek naar Uber na een klacht van meer dan 170 Franse chauffeurs. Die klacht kwam terecht bij de Franse privacytoezichthouder. De reden dat de AP verantwoordelijk is voor het onderzoek, komt doordat het Europese hoofdkantoor van Uber in Nederland is gevestigd. Wel zegt de AP dat nauw is samengewerkt met de Franse toezichthouder.

Volgens Uber heeft het besluit van de toezichthouder betrekking op een klacht uit 2021, toen er al een tijd onduidelijkheid bestond over de geldende regels voor het delen van gegevens tussen de VS en de Europese Unie. Uber heeft destijds naar eigen zeggen de AP geïnformeerd over de maatregelen die het bedrijf nam en gevraagd welke aanvullende beschermingsmaatregelen het kon nemen.

Het is niet de eerste boete die Uber van de Nederlandse privacywaakhond ontvangt. Zo legde de AP in 2018 een boete op van 600.000 euro, gevolgd door een van 10 miljoen euro in 2023.

Lees ook:

Auteur: Redactie TaxiPro/ANP

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.