Taxi's in Gent
Belgiƫ

V-tax failliet: oudste en grootste taxibedrijf van Gent hoopt nog op doorstart

Taxi's in Gent. Foto: Shutterstock

V-tax, het grootste en oudste taxibedrijf van Gent, heeft een faillissement aangevraagd. Dat melden diverse Belgische media. De nasleep van de coronacrisis, de hevige concurrentie van platforms als Uber en de strenge taxiregels die de stad Gent hanteert, liggen hieraan ten grondslag.

“In Gent blijven ze heel stug. Een taxi moet volgens het bestuur elektrisch zijn”, legt Koen van Cauwenberghe, verantwoordelijk voor het personeelszaken bij V-tax, uit tegenover VRT. “Dat is goed voor een rit van de Korenmakrt naar Sint-Jacobs. Maar een taxi moet vooral kilometers kunnen rijden om omzet te draaien, richting Aalst, Charleroi of de kust.”

Slechte beslissingen

Daarnaast is Cauwenberghe van mening dat er slechte beslissingen zijn genomen. “We verloren Max Mobiel, een van onze grootste klanten. We vervoerden voor hen 1.000 pendelaars per dag naar de Gentse haven. De eigenaar wilde opeens de busjes inzetten voor zijn andere bedrijf om schoolvervoer te doen, omdat dat meer geld zou opbrengen. Dus verloren we een kwart van onze omzet op een jaar, ongeveer 1 miljoen euro.”

Bij V-tax, dat vlak na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht, werken zo’n honderd mensen. Het Gentse taxibedrijf hoopt dan ook op een doorstart. “Mits goed management en herstructurering, kan het bedrijf zeker leven”, klinkt Cauwenberghe zelfverzekerd. “De vraag is of er iemand zal willen investeren, want het gaat overal moeilijk in de taxisector.”

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.