Taxibord
Zero-emissie

Op negen Amsterdamse taxistandplaatsen mogen alleen nog elektrische taxi’s komen

Alleen elektrische taxi's mogen gebruik maken van de schone standplaatsen. Foto: Shutterstock

De gemeente Amsterdam is al enkele jaren bezig om het taxivervoer in de stad te verduurzamen. In die tijd heeft de gemeente negen taxistandplaatsen aangewezen als “schone taxistandplaatsen”, waar alleen elektrische taxi’s mogen staan. Volgens de gemeente dragen de schone standplaatsen bij aan een betere luchtkwaliteit en minder overlast voor omwonenden. 

Het gaat om de locaties Amstel (tussen 19.00 en 07.00 uur), Centraal Station, Gustav Mahlerlaan, Julianaplein, Leidseplein, Oudebrugsteeg, Spuistraat, Nieuwmarkt en de Vijzelstraat (tussen 21.00 en 06.00 uur). Halverwege 2025 moeten ook de taxistandplaatsen aan De Passage in Zuidoost en de Utrecht­sestraat-Rem­brandt­plein op donderdag-, vrijdag- en zaterdagnacht zero-emissie zijn.

Convenant

In Amsterdam zijn in totaal 4.703 taxi’s geregistreerd, waarvan 21 procent momenteel elektrisch is. In september 2022 zette wethouder Melanie van der Horst (Verkeer, Vervoer en Luchtkwaliteit) namens de gemeente haar handtekening onder het convenant uitstootvrij taxivervoer. Daarin spreekt een groot deel van de taxibranche de ambitie uit dat alle taxi’s op diesel, benzine of gas in 2025 vervangen moeten zijn door voertuigen die rijden op elektriciteit, waterstof of zonne-energie.

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.